El jurat ha valorat l’originalitat, l’interès i l’actualitat, el rigor científic, la claredat i capacitat comunicativa i l’adequació al públic.
Fil de twitter de l’autora del text:

1/13 La #divulgaciócientífica, com a producte secundari de la #recerca, no sempre és reconeguda. Obro el meu primer fil amb les quatre pinzellades sobre la seva importància que la sorpresa d’ahir no em va deixar embastar.
2/13 Gràcies @SCB_iec x fantàstica sorpresa a la #NitBio2022, al consell directiu i l’equip que va organitzar els #PremisSCB2022. Guanyar el premi de #Divulgació lliurat per #martaclari al claustre de l’@iec ha estat fantàstic. Enhorabona a tots els altres finalistes i premiats!

3/13 Vam ser premiades @cristinalosant1 i @cristinajunyent pels llibres infantils “Tots som parents” i “Tots som diferents”, 2 guies visuals que expliquen als infants com és el món i com són les poblacions on viuen. Sense els dibuixos i la connexió que ens uneix, impossible.
4/13 Per descomptat sense el criteri de @noemMercadCapel i l’equip de @combeleditorial, tampoc. Comprenen que cal que dotar de coneixement científic els petits. Gràcies per confiar en la nostra idea de #Divulgació en aquest cas i en el cos humà.
5/13 Per què és important la #divulgaciócientífica? Perquè les persones que comprenen el mètode científic són menys propenses a creure de manera acrítica el que llegeixen; discerneixen afirmacions científiques vàlides de falses o enganyoses.
6/13 I cal criteri x aconseguir transformació social q cal x acarar els reptes de l’emergència climàtica i el canvi global; noves pandèmies i desinformació. Només el #coneixementcientífic pot ajudar a crear corrents d’opinió que forcin el poder polític o econòmic a mitigar-los.
7/13 Invertir en recerca és invertir en futur. Un país no és ric perquè inverteix en ciència, és ric perquè ho ha fet abans. La recerca, el desenvolupament i la innovació són les clau del progrés. #sensecièncianohihafutur i la inversió té molts retorns.
8/13 L’instrument que separa percepció d’objectivitat és el #mètodecientífic. Un dels sistemes més poderosos creats pels humans per trobar resposta a gairebé qualsevol pregunta. Permet diferenciar entre un fet i una opinió. I és una peça clau en l’avenç del coneixement.
9/13 Electricitat, fotografia, cinema, ràdio, televisió, GPS; telescopis, vacunes, sanejament de ciutats, depuració de l’aigua, anestèsia, radiografies, antibiòtics, ressonàncies magnètiques; gratacels, trens, avions, viatges espacials, telèfon, ordinadors, internet…
10/13 …s’han incrustat en la nostra vida per canviar-la. Una persona del segle 1r de Ia nostra era traslladada fins al 1700 potser notaria diferències però es podria adaptar. Però si traslladéssim algú del 1700 fins al 2020, no se’n sortiria.
11/13 Comprendre la manera de fer de la ciència és clau per a tenir un pensament crític. Per a destriar llei natural i a detectar el frau. Per combatre la mentida. Perquè no ens estafin. Perquè el coneixement és poder. Perquè #laciènciaéscultura cal #divulgaciócientífica.

12/13 Ara bé, cal incloure tots col·lectius que configuren una societat polièdrica i rica com la nostra. La disparitat de gènere no fa cap bé a ciència, ni periodisme, ni #divulgació, ni societat. #Nohihaciènciasenseconsciència #Ohisomtotsonoserà #NoMoreMatildas.
13/13 Disculpeu, però la reclusió pandèmica va ser fructífera. Més comentaris sobre #divulgaciócientífica i x distingir gra de palla, a Fugir de les tenebres.
On dic que he de ponderar sempre entre defensar el que diu la raó i mantenir els amics.

Amb SandraUve (finalista) i Marta Clari.