
El segle III dC, només amb la seva capacitat de càlcul i de raonament, Eratòstenes, aleshores director de la biblioteca d’Alexandria, va ser capaç de calcular la circumferència de la Terra. El dia del solstici d’estiu, va mesurar l’ombra que feien dos bastons, un clavat al terra de la ciutat egípcia d’Alexandria, i l’altre, a la d’Assuan. Com coneixia la distància entre ambdues ciutats, i tenia una bona formació en trigonometria, va estimar que la mesura de la Terra era de 41.142km. Aquesta mesura, molt aproximada a la real, va ser l’oficial fins que es va saber que la Terra no és exactament esfèrica.
La mesura que Eratóstenes va fer del món, és una prova que les matemàtiques són rere els fenòmens i els objectes de la natura.
I també, és una prova del que Sòcrates va dir a Glaucó:
“Has observat que els qui tenen l’esperit calculador són molt desperts, per dir-ho així, per a totes les ciències, i que, encara els esperits de funcionament lent, quan s’instrueixen en el càlcul treuen, pel cap baix, l’avantatge d’adquirir més facilitat i penetració per a totes la resta d’assumptes?”
Doncs, per aconseguir joves amb esperits més desperts s’organitzen diversos jocs i concursos. El concurs i joc més gran del món, on l’any passat hi van participar més de tres milions d’escolars d’arreu del món, és el cangur matemàtic.
Basant-se en un concurs nacional australià, el Cangur sense Fronteres consisteix en una prova de trenta reptes matemàtics de dificultat creixent i de resposta tancada.
La Societat Catalana de Matemàtica convoca la dotzena edició per al 22 de març a les 10 del matí. Us hi apunteu?
Altres llocs relacionats:
Olimpíada Matemática Española: organització nacional de l’Olimpiada matemàtica. Accès a la zona internacional.
Aquí matemàtiques: recursos per a ensenyants.
Badaciència: programa del col·legi Badalonès per estimular el coneixement científics dels seus estudiants.