Història de la ciència: el coneixement científic en la millora del benestar
En la història de les poblacions humanes, conèixer el funcionament del cos humà ha anat proporcionant millores en el benestar de les persones. Guarir les ferides i malalties, desfer-se de patògens. I, a mesura que el coneixement mèdic creixia, l’esperança de vida també ho feia. La microscòpia va permetre de conèixer com el món dels microbis és present, en el nostre entorn i dins nosaltres. Parlarem de persones i de fets, que han ampliat el coneixement sobre l’estructura de la biodiversitat o el funcionament del nostre organisme, entre altres. I tindrem en compte les aportacions femenines i locals que van revolucionar la comprensió dels fenòmens naturals i influir en el pensament de la societat.

  1. El clima en la història. Molts dels canvis històrics a què s’ha hagut d’enfrontar la nostra història han estat provocats de manera més directa o menys per canvis climàtics. Com s’estudien els canvis climàtics que van tenir lloc en el passat i com van influir en cada moment en la nostra història?
  2. Aprenent sobre nosaltres mateixos. El fet de pertànyer a un grup d’animals i no estar sols en la natura, ha permès que poguéssim extrapolar el que ens succeïa a nosaltres mateixos i mirar de fer-nos la vida més amable, alhora que creixia l’esperança de vida.
  3. El coneixement del cos humà. De sempre els humans han intentat guarir les malures que els afectaven. Així han après el funcionament del cos humà. Tant el primer coneixement anatòmic i fisiològic, com el posterior coneixement dels microorganismes i la genètica contribueixen a millorar la qualitat de la nostra vida.
  4. El coneixement del cervell humà. El cervell humà també és fruit de l’evolució. En quin moment van aparèixer la nostra moral i ètica? On acaba el cervell? No oblidarem el paper dels descobriments de Cajal a Barcelona en la història de la neurociència.
  5. El coneixement de les poblacions humanes. La demografia ha estat clau per a l’organització de les societats humanes. Conèixer la grandària i la densitat de les poblacions ha ajudat tant en l’administració com en la traçabilitat de malalties epidèmiques.
  6. La història natural de la Barcelona que ens envolta. La ciutat està plena de sorpreses. En passejar podem conèixer què va passar en temps de la il·lustració, en la primera meitat del segle XX, durant la guerra civil o en els aspectes més actuals en què Barcelona col·labora en el coneixement col·lectiu dels fenòmens naturals.
  7. Barcelona, pol de ciència. Què és això que anomenem ciència? Què fa diferents els científics de les altres persones? Com es fa recerca? Centrant-nos a Barcelona, quins han estat els seus moments esplèndids en la història de la ciència? Quin és l’estat actual? Per què cal invertir en recerca?
  8. El potencial de la cultura científica. Conèixer ciència ens aporta eines i mètode per a comprendre el món i tenir un pensament crític. Des de mitjan segle XX, iniciatives polítiques afavoreixen la cultura científica de la ciutadania. Quines són i quin ha estat el paper dels ciutadans en aquesta evolució social?

Inscripcions obertes des del 15 de març

Altres cursos a la Casa Elizalde

Print Friendly, PDF & Email