Tercer trimestre (tardor 2020): Una espècie única

Els humans som una espècie insòlita al planeta. Què ens fa diferents de les altres? Veurem com el cervell desenvolupat i el suport anatòmic ens han dotat d’un pensament abstracte i una capacitat de treball molt fi, que ens han permès transformar l’entorn per adaptar-lo a les nostres necessitats fins a esdevenir una nova força geològica que, malgrat tot, segueix les lleis de la naturalesa.

  1. Malucs estrets, caps grossos. La nostra particular evolució en què caminar drets i tenir un gran cervell han esdevingut la nostra especialització, ens ha dut a una situació crítica en el moment del naixement.
  2. Estratègies de comportament. El cervell desenvolupat dels humans origina estratègies de comportament més complexes que les grups zoològics pròxims. Entre elles, destaca un llenguatge articulat únic.
  3. Comprendre els fenòmens naturals. L’entorn en què ens hem desenvolupat com ha espècie ha condicionat les nostres creences. I conèixer el funcionament de l’entorn ha permès de predir alguns fenòmens naturals.
  4. La Terra no és hermètica. El planeta que en les nostres dimensions ens sembla immutable, en realitat durant un dia canvia les seves condicions. Aquests canvis inclouen adquisició i pèrdua de matèria amb l’exterior.
  5. El clima i la història. Quan la història la miren ulls de climatòlegs i epidemiòlegs afloren raons diferents que expliquen molts dels esdeveniments que considerem purament humans.
  6. Els humans com a força geològica. La intervenció humana en l’entorn per a l’aprofitament de recursos naturals ha deixat una empremta global comparable a un esdeveniment geològic, per això es parla de canvi d’era.
  7. Mitigació. Front l’escalfament global i el canvi ambiental els humans tenim possibilitats de prendre exemple de civilitzacions que no han col·lapsat. Cal prendre decisions globals i locals, glocals.

7 sessions dilluns d’11 a 13h.
Seran: setembre: 28 // octubre: 5, 19 i 26 // novembre: 2, 9 i 16

–> Renovacions presencials: de l’1 al 4 de setembre (de 10 a 14 h i de 16 a 20 h)
–> Renovacions online: de l’1 al 6 de setembre (a partir de les 9 h)
–> Inscripcions: a partir del 7 de setembre – presencial (de 10 – 14 h i de 16 – 20 h) i online (a partir de les 9 h) 
Més informació sobre les inscripcions: aquí
Cartell cursPrint Friendly, PDF & Email