Hivern: Altres mons en aquest
Estem tenint uns dies moguts, sembla que es fa nova escorça… I no només ho detectem en la terra sinó també en la societat. S’obren nous horitzons i per això volem tractar aquest trimestre sobre aquests nous mons. Proposem dues vetllades d’història natural i una altra
d’història demogràfica.

Primavera: Com és el nostre cervell, com interpreta?
Enguany se celebra l’any de les neurociències a l’estat espanyol, per això volem dedicar-n’hi un trimestre, la primavera. És apassionant conèixer l’òrgan que ens diferencia dels altres animals: el cervell. El cervell és l’especialització de la nostra espècie; però, com es desenvolupa? Com evoluciona? Com envelleix? Com ens relacionem amb
l’entorn?

  • 18 d’abril: Com estudiem el nostre cervell? Isidre Ferrer, Hospital Universitari de Bellvitge-Universitat de Barcelona.
    Molts segles menystinguda la seva importància com a òrgan de memòria i de cognició, protegit i amagat dins el crani, com hem pogut arribar a conèixer com és el nostre cervell? Quines eines ens expliquen el seu funcionament? Més informació.
  • 16 de maig: Com va evolucionar el nostre cervell? Lourdes Fañanás, Biologia UB-CIBERSAM
    Com hem arribat a tenir el cervell més desenvolupat entre tots els animals? Quina relació hi ha entre la mesura del nostre cervell i un naixement prematur? Quina relació existeix entre el cervell i l’ambient on es desenvolupa? Més informació.
  • 13 de juny: Qui era i què va investigar Santiago Ramón y Cajal. Elvira Rocha Barral
    Per acabar l’any de les neurociències l’historiadora de la Ciència (experta en Ramón y Cajal) ens va explicar qui i com era el que es podria dir l’únic nobel espanyol i quina va ser la recerca que va fer. Més informació.

Tardor: Comprendre l’entorn
Volem dedicar aquest trimestre a obtenir eines per observar el nostre entorn i comprendre’l. Accions tan diferents com llegir un diari, observar el nostre entorn natural, mirar al cel o una bassa tenen en comú la utilització de la sagacitat per desvetllar indicis que ens poden revelar claus que ens situïn en el temps, l’espai i la dimensió. Per acabar el trimestre, veurem com s’exploren vies per a obtenir noves solucions amb aquests canvis de dimensió, amb la nanotecnologia.

Print Friendly, PDF & Email