Hivern: Cafès químics 2Q11
El 2011 ha estat declarat com Any Internacional de la Química, per iniciativa de la IUPAC
(Unió Internacional de Química Pura i Aplicada) i decretat per l’ONU. I, per què? Doncs per a celebrar arreu del món els guanys de la Química i la seva contribució al benestar de la humanitat. Per això, des de la Casa Orlandai volem dedicar un trimestre a aprendre que la Química ho és tot, perquè, el seu nom (que deriva de l’àrab kçme, que significa “terra”) fa referència a l’estudi de la composició, estructura i propietats de la matèria que toquem (i de la que no podem tocar!)

Primavera: El llenguatge, base de la cultura
Amb l’excusa que l’any 2010 va ser dedicat també a l’apropament de cultures, hem volgut dedicar un trimestre a trobar els orígens de la nostra cultura i la base biològica i psicològica del llenguatge.

  • 13 d’abril: Quin és l’origen més antic de la nostra cultura?Joaquín Sanmartín Ascaso, Facultat de Filologia, Departament de Filologia Semítica, UB.
    Les llengües han caminat amb els humans a mesura que els humans esdesplaçaven per la Terra. Nosaltres, mediterranis, considerem que els orígens de la nostra cultura són a l’antic Mediterrani i el Pròxim Orient, quin llegat ens han deixat?
  • 18 de maig: Com aprenem a parlar? Luca Bonatti, grup de recerca RICO (Reasoning and Infant COgnition), Icrea-UPF.
    Una bona eina per comprendre l’estructura de la nostra ment és estudiar el llenguatge. I en aquest entorn ens podem preguntar: com sabem quina paraula segueix una altra? Com organitzem un discurs en unitats discretes? Com trobem l’ordre en el caos lingüístic?
  • 15 de juny: Com superem les limitacions del llenguatge? Anna Aguilar-Amat, Facultat de Traducció i Interpretació, UAB.
    Quines estructures repetides tenim en el llenguatge? Com podem trobar regles en el llenguatge que permetin una traducció automàtica? I la poesia, qui tria les paraules en un poema?

Tardor: Any internacional dels boscos
El 20 de desembre de 2006, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la resolució per la qual es declarava el 2011 Any Internacional dels Boscos. Des de la Casa Orlandai volem col·laborar en aquesta celebració per prendre consciència que els boscos són part integrant del desenvolupament sostenible del planeta pels beneficis econòmics, socioculturals i ambientals que proporcionen.

  • 21 de setembre: Els paisatges de Collserola. Francesc Llimona, Consorci Parc de Collserola
    Prop de nosaltres hi ha un espai verd envoltat de ciutats. Què el caracteritza? Qui hi viu? Per què té una diversitat superior a la d’altres indrets també propers? Estan realment aïllats els animals? Com s’estudia tot plegat?
  • 19 d’octubre: Els boscos mediterranis. Josep Maria Espelta, CREAFLa mediterrània és una regió boscosa. Són aquests els boscos originaris? Quin ús se’ls ha donat? Quins boscos podem trobar segons l’altitud? És veritat que estan acostumats als incendis? Com els afectarà el canvi global?
  • 16 de novembre: Els boscos del mar. Josep Maria Gili, Institut de Ciències del Mar, CSIC
    Quan pensem en un bosc, pensem en arbres; però també hi ha estructures vegetals o animals que fan columnes i desplacen nutrients amunt i avall dins l’aigua, i alhora serveixen de refugi a altres espècies. Són els boscos del mar i els oceans.
Print Friendly, PDF & Email